Geven en ontvangen

De meeste mensen zijn dol op geven en staan graag voor een ander klaar. Geven lijkt  zo gemakkelijk te gaan, maar ontvangen? Ho maar! In de dagelijkse praktijk pakt dit vaak lastiger uit, zoals in onderstaande ervaring. In februari van dit jaar nam ik voor het eerst deel aan de Business Bootcamp van de Open Circles Academy. Daarvoor heb ik de nodige weerstand en vooroordelen moeten overwinnen. Deelname was gratis en dat werkte drempelverlagend. Ik moet eerlijk zeggen: ik ontving heel veel voor weinig, en 1200 anderen met mij, want er werd veel gegeven en gedeeld: ervaringen, informatie, tools en kennis. Elkaar helpen en inspireren! De gouden tip: Geef, geef, geef! Begin altijd met geven, geef gratis. Start giving and you will receive. Zo werkt het nu eenmaal binnen het universum.
Dat vraagt wel even om een andere mindset, want er is vaak een gevoel van angst aanwezig om “jouw” of “mijn” kennis, idee of inzicht “weg” te geven. Stel dat het ” ingepikt” wordt door een ander? Als je dat concept los durft te laten, gaat het stromen en komt dat wat jij mag ontvangen, naar je toe.
Zo werkt het in business en blijkbaar ook in het dagelijks leven. Tijdens één van mijn wekelijkse Tog Chöd lessen (Tibetaanse zwaardmeditatie) gaf ik elke student een korte massage tussen de schouderbladen, om zich beter te kunnen ontspannen. Na de laatste massage wilde ik al weer naar voren rennen om de les voort te zetten. Ik werd vermanend teruggeroepen en gewenkt door mijn laatste student: “Hier jij!” Ik begreep er eerst niets van, maar voor ik het wist, lag er een heerlijke warme hand te masseren tussen mijn schouderbladen…Oh ja, eerst geven, maar vergeet vooral niet om te ontvangen… Anders sla je de plank mis. Zonder ontvanger is geven onmogelijk!

Hoe vind jij de balans tussen geven en ontvangen? Laat je ervaringen en tips graag achter in het commentaarveld.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.