Waar geloof jij in ?

“Ik geloof niet meer, ik weet”  ~ Carl Jung

Om “het geloof” is momenteel veel te doen in de wereld.
Dat laat ik graag even voor wat het is.

Wat mij bezig houdt, is of je als mens gelooft in het bijzondere en het mystieke binnen het alledaagse.

Waar geloof je in? Geloof je in wat je met het blote oog kunt zien, of geloof je (ook) in het onverklaarbare en ongrijpbare, zonder je vast te houden aan een religie of ideeën die doorgaans worden beschouwd als “waar” of “niet waar”?

Het vraagt om een open houding en moed om te vertrouwen op je eigen waarnemingen en ervaringen. Jezelf over durven geven aan het “niet weten”, als je ergens met je verstand niet bij kunt.

Maitreya 5

Vorige maand bezocht ik een tentoonstelling waar relikwieën te bezichtigen waren van overleden spirituele meesters, waaronder de historische Boeddha.

Er waren o.a. parelachtige kristallen te zien die gevonden worden in de as van een gecremeerde leraar, als teken van diens vergaarde wijsheid.

Normaal gesproken worden deze relikwieën niet aan het publiek getoond, maar bewaard in stupa’s (bouwwerken die dienen als bewaarplaats van relikwieën) en boeddhistische beelden, ver weg van het publiek.

Als praktiserend boeddhist wilde ik deze kans niet aan me voorbij laten gaan.
Ik genoot met volle teugen van wat er getoond werd, nam deel aan een ritueel, ontving een blessing en was diep onder de indruk.

Maitreya 4

Ik kon het amper geloven dat ik o.a. oog in oog stond met de overblijfselen van de Boeddha en dacht steeds: “Dit is niet te geloven! Wat geweldig!
Ik was er helemaal vol van en voelde me dankbaar, blij en geraakt.

Tijdens het vertellen van mijn ervaring met deze relikwieën ontving ik o.a. deze reacties:

“Hoe weet je nou dat het echt is. Was het geen nep?”
“Was het wel historisch en wetenschappelijk bewezen?”

Vond ik deze reacties vreemd? Nee, helemaal niet. Sommige dingen zijn gewoon niet te verklaren en vanuit de mind gezien vind ik deze opmerkingen heel logisch.
Je mind voert nu eenmaal functies uit als analyseren, bewijzen en controleren.

Daarmee hebben we een prachtig instrument in handen. Krijgt je mind de overhand en wil je alles wat je ervaart begrijpen, dan mis je misschien een mooie ervaring als deze.

Zouden het gewoon kraaltjes zijn, of opgeraapte steentjes, die daar in de vitrines lagen?
Ik had mijn hoofd kunnen breken over deze vraag. Me af kunnen vragen of het getoonde materiaal wetenschappelijk onderbouwd en onderlegd was, of historisch bewezen.

Maitreya 6

Maar nee, niets van dit al. De kracht van mijn vertrouwen bleef onveranderd, in tegenstelling tot wat anderen ervan dachten.

Ik bleef vol verwondering, vervulling, bekoring, dankbaarheid en ontroering.

Ik geloofde in wat ik zag, met heel mijn hart. “Mijn niet weten” veranderde in “weten” met een grote W. Geen twijfel mogelijk. Mijn dag kon niet meer stuk.

Heb jij soortgelijke ervaringen en wil je met mij delen waar jij in gelooft?

Fijn als je jouw commentaar in het commentaarveld hier onder achterlaat.
Je ontvangt van mij een e-mail waarin ik je op de hoogte houd van deze tentoonstelling, die over de hele wereld reist. Volgend jaar zijn de relikwieën weer in Nederland is te bezichtigen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.