BOYS WILL BE BOYS?? – Een ontmoeting tussen mannelijke en vrouwelijke krachten.

1-IMG_0082
Tog Chöd: Zwaardvechten zonder vechten

Vorige week gaf ik met een vriendin 4 Tog Chöd workshops (een individuele zwaardvorm)  aan leerlingen van het Voortgezet onderwijs in Almere. Door een communicatiefoutje tussen de school en mij was de workshop gebracht onder de noemer “zwaardvechten”. Zelf noem ik Tog Chöd liever geen zwaardvechten, omdat het een verwachting op kan roepen die de verkeerde lading dekt. In Tog Chöd ga je de confrontatie aan met je eigen demonen (gedachten, overtuigingen en patronen die je belemmeren), maar er wordt niet gevochten met fysieke tegenstanders. Je ontmoet als het ware je innerlijke vijand.

Teleurstelling
Het pakte die dag heel bijzonder uit, want de 4 workshops werden bezocht door jongens, jongens en nog eens jongens! (in tegenstelling tot vorig jaar, toen de groepen gemengd waren) En niet zomaar jongens. Nee, jongens die aan gaven te willen “vechten” en vol enthousiasme vroegen met welke zwaarden we dit gingen doen. Ai. We gaan iets anders doen, beste heren! Met houten zwaarden wel te verstaan. En eh, die kunnen kapot als je er hard mee slaat. Dus elkaar liever niet te lijf gaan. Dit zorgde voor enige teleurstelling en lichte muiterij onder de mannen.

WO-MAN-POWER
Gelukkig toonden de meeste boys zich bereid om het Tog Chöd avontuur aan te gaan (onder leiding van ons, twee dames, heel tof) Dit leverde mooie momenten op, waarin de mannelijke en vrouwelijke krachten elkaar ontmoetten. Opvallend was dat met name de wat verlegen en minder spraakzame jongens er helemaal voor gingen en zienderogen in hun kracht kwamen. Prachtig. Dank jullie wel boys. Jullie bereidheid om dit te ervaren was een groot cadeau en stimuleert mij om mannelijke en vrouwelijke krachten nader te onderzoeken en te integreren. Want daar ligt nog heel wat werk in te verrichten.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.