ZO BINNEN ZO BUITEN – DE SCHADUW IN HET LICHT

Unite in Peace

Na de aanslagen in Parijs lig ik wakker. Gevoelens van angst, verdriet en somberheid maken zich van mij meester.  Mijn mind probeert te be-grijpen wat mensen beweegt om tot acties als deze te komen. Mensen van vlees en bloed, zoals jij en ik.  Woorden en beelden uit de media passeren de revue. Ik proef er boosheid, onmacht, haat en oordeel in. Krachttaal en termen als  “We zijn in oorlog” zijn opeens aan de orde van de dag. Wat er is gebeurd is gruwelijk en niet te bevatten. Laat ik even geen moeite meer doen om het te bevatten. Ik heb helemaal geen zin om op te staan, maar sta op. Om “gewoon” mijn dingen te doen, met Parijs in mijn achterhoofd.  Het kostbare leven te léven.

 

Controversieel
De volgende dag word ik wakker geschud door het liedje “Brother” op de radio. De presentator van het programma refereert aan de tekst en klinkt wat schuchter als hij zegt: “Het schuurt een beetje”.  Ik luister. “When I look into the face of my enemy, I see my brother”. Het nummer raakt me tot in mijn ziel.  De woorden in het lied her-inneren  mij aan de lessen die ik ontving van de leraren op mijn pad. Dat in onze vijanden vaak onze grootste schaduwkant verborgen ligt. Dat ze de donkere delen van ons Zelf spiegelen, die we niet willen of kunnen zien, maar er wel zijn. Te pijnlijk, confronterend, of schokkend om aan het licht te brengen. Daardoor oordelen en veroordelen we of maken emoties zich van ons meester. Schieten we in de angst in plaats van het vertrouwen. Raken we het contact met onze liefde kwijt.
Uitnodiging
De schaduwkant waarover ik het heb,  heeft ook een boodschap. Er zit een gift in verborgen. Het nodigt ons uit om de spiegel te zien en er in te kijken.  Zo binnen zo buiten. Licht te werpen op het duister en het hart open te houden.  Te kiezen voor liefde. Liefde zijn, Liefde uitstralen, Liefde geven, Liefde ontvangen. BE LOVE. Als je jouw schaduwkanten onder ogen komt, onderkent, accepteert, integreert en in het licht zet, hoef je ze niet (meer) uit te leven. Daarmee zet je een ware stap naar Vrede in je zelf en Vrede in de wereld.

Ik luister weer naar het liedje. Het is controversieel. En het schuurt. En het troost me, diep van binnen. “Open up our eyes and see the wounds that bind all of human kind”, zingt de band.

Ik voel ‘m… Wat voel jij?

Fijn als je jouw reactie met mij deelt. Dank je wel en voel je vrij om dit bericht te delen.
Wil je ook luisteren naar het nummer “Brother” van The Brilliance? Dan kan via deze link .

Namasté,
Janet.

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.