Vergelijken, waar leidt het toe?

20160405_143747

“Never change anything outside yourself” ~ Tulku Lobsang Rinpoche

Dit beeldje stond vroeger bij mijn grootmoeder op de schoorsteenmantel: een moeder vergelijkt de lichaamslengte van haar beide kinderen. Als kind was ik er verliefd op. Telkens als ik bij mijn oma was, mocht ik het even vasthouden. Daarna zette zij mijn broer en mij dan met de ruggen tegen elkaar om te kijken wie van ons de grootste was. Ik voelde me trots als oudste van de twee. Het stimuleerde mijn broer om net zo hard te groeien als ik.

Vergelijken, ik betrap mijzelf er vaak op. We vergelijken voortdurend in ons dagelijks leven.
Het lijkt diep in ons systeem geworteld. Maar waar leidt het toe?

Tijdens het geven van een Tog Chöd workshop, een zwaardvorm uit het Tibetaanse boeddhisme, kwam ik laatst het patroon van vergelijken in al zijn facetten tegen. Bepaalde deelnemers waren ervaren beoefenaars en volgen momenteel de opleiding tot Tog Chöd docent. Er waren ook nieuwelingen bij, die Tog Chöd slechts een paar keer eerder hadden ervaren.

Onder hen was een vrouw die ik nog niet eerder had ontmoet. Op basis van haar naam verwachtte ik een stevige, ferme dame. Toen zij haar hoofd om de hoek van de deur stak, dacht ik even dat ze aan het verkeerde adres was.
Ik zag een kleine, frêle ogende verschijning binnen komen.

Ah, het vergelijken was begonnen!  De persoon die ik voor mij zag, was totaal anders dan het beeld dat ik in mijn gedachten van haar had gevormd. Ik betrapte mezelf er op dat ik er allerlei aannames over had en probeerde dit los te laten, om de groep open en ontvankelijk tegemoet te treden.

De workshop begon. Iedereen had er zin in en de deelnemers bleken onderling prima te klikken. De sfeer was verwachtingsvol en plezierig, de energie voelde krachtig. Wat niet wil zeggen dat ik mij “vergelijkingsvrij” voelde, vanwege het grote niveauverschil tussen de deelnemers onderling.

Mijn oude valkuil is dat ik het graag iedereen naar de zin wil maken. Gelukkig ben ik me daar van bewust. De gevorderden daagde ik uit om de bewegingen met het zwaard te maken vanuit de “beginners mind”. Dat wil zeggen: met een frisse blik, alsof zij voor de allereerste keer Tog Chöd beoefenden. Hun energie mengde zich met de anderen, in een soepele flow.

De nieuwelingen kwamen snel in hun element. Ik kreeg in de gaten dat de frêle, kleine dame prachtig bewoog, maar moeite had om het tempo te volgen. Af en toe raakte ze de kluts kwijt met de volgorde van de bewegingen. “Hoe gaat het met je?”, vroeg ik. “Het gaat me te snel, ik voel me een stoorzender in de groep”, antwoordde ze.

Vergelijken, daar was ie weer. “Je bent verre van een stoorzender. Je bent precies waar je bent en dat is helemaal oké”, zei ik.  “Ik vind je de heldin van de dag!” sprak ik uit de grond van mijn hart.

Mijn antwoord leek haar te verbazen. “Heldin?” Er volgden een aantal Ja Maar ‘s. “Kijk eens naar hoeveel je hebt geleerd in zo’n korte tijd”, vervolgde ik. Ze draaide zich om met een “Dat kun jij wel zeggen maar ik ervaar het niet zo…” Niemand in de groep ervoer haar als een stoorzender. Zijzelf wel.

Vergelijken. Vanuit een positieve motivatie kan het je helpen om vooruit te komen en je kwaliteiten en talenten te versterken. Je haalt dan kracht en inspiratie uit het voorbeeld dat je getoond wordt. Vergelijken kan ook een onderhuidse killer zijn die leidt tot een gevoel van imperfectie, er niet toe doen en zelfafwijzing. Als je maar vaak genoeg tegen jezelf zegt dat je niet goed genoeg bent of heb gefaald, gaat je brein het geloven. Sterker nog, je gaat je ernaar gedragen om als het ware een bewijs te leveren, dat het werkelijk zo is.

Stop eens met vergelijken. Zet het in de kast, doe de deur op slot, gooi de sleutel weg. Kijk af en toe achterom en zie de lange weg die je hebt afgelegd om te zijn waar je nu bent. Voel je trots en blij op wat je hebt bereikt. Wees tevreden in het moment. Te-Vreden. In vrede met wat is.

Bij deze zeg ik het ook tegen mezelf.
Dank voor de spiegel frêle, kleine vrouw.
Je bent en blijft mijn heldin van de dag.

Herken jij situaties waarin je jezelf vergelijkt met anderen?
Welk effect heeft dit op jou? Ik zie je reactie graag tegemoet.

Voel je vrij om deze blog te delen in je netwerk.

Dank en Namasté,
Janet.

 

10 gedachten over “Vergelijken, waar leidt het toe?”

 1. Als ik naar de foto van het beeldje kijk, lijkt het wel of de moeder de kinderen aandacht geeft. Ze houdt de hand van het meisje vast en legt de andere hand op het hoofd van de jongen. Het lijkt wel Reiki.

  Beantwoorden
 2. In mijn leven heb ik ook lange tijd probeer te pleasen, proberen te zijn wie andere mensen vinden dat je zou moeten zijn. Als ik me dan steeds vergleek met de persoon die ik eigenlijk zou ‘moeten’ zijn, werd ik er niet gelukkiger op. Ik kon gewoon niet voldoen aan dit verwachtingspatroon. Nu probeer ik dat steeds meer los te laten. Gewoon proberen te ontdekken wie je zelf wil zijn, zonder jezelf te vergelijken met het ideaal beeld dat anderen van je hebben. Het is geen gemakkelijke weg en ik ben er nog lang niet, maar deze nieuw ingeslagen weg voelt zo goed, het is het gevoel van een nieuwe kans krijgen, alsof je opnieuw geboren wordt. Klinkt misschien wat dramatisch, maar het heeft in mijn leven een grote impact.

  Beantwoorden
  • Dank je wel voor je openhartige reactie, Peggy. Pleasen is volgens mij een gedrag wat velen van ons herkennen. We neigen er zo vaak toe en worden er idd niet gelukkiger op, zoals jij ook beschrijft. “Alsof je opnieuw geboren wordt”, wat een prachtige ervaring! Veel succes op je nieuwe weg.
   Lieve groet, Janet.

   Beantwoorden
 3. Lieve Janet, ik was ontroerd door je blog, want het is een groot manco in mijn leven: het vergelijken. Ik kan al jaren niet wat anderen van mijn leeftijd wel kunnen en dit accepteren is en blijft een gevecht. Ik vergeet dan wat ik allemaal nog wel kan en wat ik nog wel doe.
  Ik voel net als de vrouw die jij noemde me soms een last voor mensen in mijn omgeving, terwijl zij dit niet zo voelen, dus haar opmerking was zeer herkenbaar.
  Bedankt, dat je me er weer eens op gewezen hebt dat ik mag zijn wie ik ben hoe ik me ook voel, iets wat ik zo duidelijk voelde na de Frankrijkreizen.
  Ik ga er mee aan de slag!
  Veel liefs, Bea

  Beantwoorden
  • Lieve Bea, dank voor je mooie reactie. Deze ontroert mij weer…Ik hoop dat je elke dag een stapje dichter bij jezelf komt. Het is zo bevrijdend! Heel veel succes en veel liefs,
   Janet.

   Beantwoorden
 4. Lieve Jeanet,

  Soms is het voor mij positief om mijn leven te vergelijken met dat van iemand die het moeilijker heeft dan ik. Het maakt me op dat moment dankbaar, ik besef dan juist wat ik nog heb en waar ik al gekomen ben.

  Liefs, Anjo

  Beantwoorden
  • Lieve Anjo,
   Dank je wel voor het delen van jouw ervaring. Heel herkenbaar ook… In deze mate kan vergelijken een gunstig effect hebben, zeker. Zolang onze eigen pijn het bestaansrecht heeft om er te mogen zijn zonder daarin te zwelgen, zou ik er graag aan toe willen voegen. Veel liefs, Janet.

   Beantwoorden
 5. Mijn moeder was altijd aan het vergelijken, de dochters van de buurvrouw waren zo goed, deden alles beter, namen meer tijd……enz. Zo kon ik nooit goed genoeg zijn. Natuurlijk keek ik dan ook naar die dochters, maar ook naar hun moeder en zag hetzelfde als mijn moeder zag…..de buurvrouw was liever, aardiger, geduldiger, enz…..Maar mijn moeder deed ook zo met mijn zus, ze speelde ons tegen elkaar uit, alleen wij bespraken dat, mijn zus en ik. Nu mijn moeder er niet meer is, is dat gevoel van vergelijken weg en geeft me dat rust. Ben ook zelfverzekerder geworden, want ja ik ben goed genoeg, net als iedereen. Bedankt voor je blog

  Beantwoorden
  • Lieve Marijke, Dank je wel voor je openhartige delen. Mooi om te lezen hoe jij daar je weg uiteindelijk in gevonden hebt. Om er helemaal te mogen zijn! Lieve groet,
   Janet.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.