Van moet naar moed in 2017: 12 tips voor een moedig bestaan

nelson-mandela-moedig-zijn-1110x600

Nieuws van de dag
In de eerste krant op de 2e dag van dit nieuwe jaar valt mijn oog op het woord “mensensmokkelaar”. Het bijbehorende artikel gaat over Cédric Herrou, een inwoner van een Frans bergdorp die samen met anderen schuilplaats biedt aan migranten. Herrou smokkelt ze langs de Franse politie en riskeert hiermee 5 jaar celstraf en een boete van  €30.000.  Herrou vindt dat hij deze mensen helpen moet, ook al is het bij wet verboden.

Buitengewoon of heel gewoon?
Bij dit soort berichten val ik altijd even stil. Wat een moed om op deze manier te kiezen voor medemenselijkheid, tegen alle regels in. In mijn ogen zijn mensen als Herrou helden. Zou ik dit ook durven? Hiertoe bereid zijn? Of alleen als het zou moeten en niet anders kan? Ik weet het niet. Moed is een rekbaar begrip. Wat voor de één een daad van moed is, is voor een ander heel vanzelfsprekend. Wat ik heel gewoon vind, vindt een ander misschien buitengewoon dapper en omgekeerd.

Held op sokken
Ik zie mezelf als een held op sokken. Dat is niet denigrerend bedoeld, maar ik ben iemand die neigt naar eerst bezwaren zien en dan pas mogelijkheden. Iemand die altijd moet wennen aan nieuwe dingen. Bij alles wat ik voor het eerst doe, moet ik twijfel en faalangst overwinnen. Koudwatervrees, keer op keer weer. Alleen op reis gaan. Iets nieuws leren wat ik nooit eerder heb uitgeprobeerd. Iemand die ik nog niet ken ontmoeten. Voor het eerst een nieuwe workshop geven.Van die dingen.

20170103_120639

Innerlijke vijand
Als ervaren Tog Chöd docent en beoefenaar (Tibetaanse zwaarddans gericht op het symbolisch doorsnijden van mentale belemmeringen) weet ik dat (faal)angst een vijand is, die eerder binnen dan buiten jezelf bestaat. Demons from the past, worden deze angsten genoemd. Angst komt hoofdzakelijk voort uit negatieve ervaringen die je hebt opgedaan in het verleden. Of je neemt negatieve ervaringen die niet van jou zijn, over van anderen. Vervolgens ben je alle gedachten die je daarover heb geproduceerd, voor “waar” gaan aannemen. Tog Chöd helpt mij om moed te verzamelen om dingen te doen die ik in eerste instantie liever niet aan ga. Tog Chöd stimuleert “braveness” en medegevoel.

Acceptatie
Blijkbaar hoort faalangst bij mij en is het iets wat ik mag accepteren.  Mijn faalangst kan ik heel goed verstoppen. Tot en met nu. Maskers af, heb ik besloten. Ik mag falen, ik ben feilbaar. Daarnaast realiseer ik me dat ik faalangst heb, maar het niet bén. Regelmatig noemen anderen mij een krachtige vrouw. Zo’n compliment laat mij niet onberoerd. Vanaf nu vertel ik zonder schroom dat er ook een angstig konijn in mij schuilt. Ik ben het allebei.


Kleine hobbit , grote tovenaar
Een mooi voorbeeld van heldenmoed en angst zie ik terug in de filmtrilogie The Lord of the Rings, één van mijn favoriete films. Aan de ene kant leeft er een kleine hobbit in mij die de rest van haar leven in de Gouw wil blijven wonen, mijn comfortzone. Veilig, kneuterig, warm en overzichtelijk. Anderzijds wil ik de Grote Gandalf zijn. Wijs, dapper, onbaatzuchtig en onverschrokken de wereld in.

frodo_quote_

 

Actueel
Afgezien van de bijzondere vormgeving vind ik LOTR een indrukwekkende film, omdat het thema zo actueel is. Hebzucht en macht staan tegenover liefde, vriendschap en nobelheid. Het overwinnen van angst in tijden van een donkere schaduw die over de wereld hangt en het veilige bestaan bedreigt.  Bewuste keuzes maken en erachter komen dat je soms helemaal niets te kiezen hebt. Dat iedereen een last te dragen heeft, groot of klein. Je hebt er niet om gevraagd, maar het overkomt je en je hebt het er mee te doen. Noem het lot of karma. Zoals de hobbit Frodo die ongevraagd de zware opdracht krijgt om de ring te dragen. Met als doel om deze na een lange reis vol ontberingen en risico’s te vernietigen, om zo de wereld te redden van een onafwendbare ondergang.

Innerlijke moed
Als je over de special effects in de film heen kijkt waarin uiterlijke moed in de vorm van gevechten en veldslagen worden uitgebeeld, zie je hoe het vergaren van innerlijke moed daaraan vooraf gaat. De citaten uit het oorspronkelijke boek van J.R.R. Tolkien raken mij.  Frodo wil en kan aanvankelijk zijn opdracht om de ring te dragen niet aanvaarden. Deze loden last maakt hem zwaar te moede en hij is doodsbang om te falen. Gandalf spreekt hem moed in, vanuit liefde, wijsheid en mededogen:

“I wish it need not have happened in my time”, said Frodo. 
“So do I”, said Gandalf, “and so do all who live to see such times.
But that is not for them to decide.

All we have to do is to decide what to do with the time that is given us”.

Voorbij de angst: moed als levenskunst
Het vergaren van innerlijke moed wordt in bovenstaand fragment beschouwd als iets waartoe je bewust kunt besluiten. Innerlijke moed is een voorwaarde om tot uiterlijke moed te komen. Dit betekent niet dat je vrij van angst zult zijn, maar voorbij de angst gaat. Binnen innerlijke moed ligt de motivatie verscholen om iets te doen of te laten. Als helder is waarom je iets doet of laat, kun je de keuze maken om in actie komen, of niet. Alles bij het oude laten, of de sprong wagen naar het onbekende. Je hoeft daarvoor geen heldendaden te verrichten die de geschiedenisboeken halen. Een klein radertje dat in werking wordt gezet, zal altijd het grote geheel beïnvloeden.

Neem een besluit
Je kunt vanuit moed besluiten om iets veranderen aan je leven, omdat het je op de lange termijn iets positiefs kan opleveren. Zo’n besluit valt zelfs nemen op het moment dat zich iets onverwachts voordoet, waar je niet op hebt gerekend. Ook al zie je er tegenop of ben je bang dat het niet gaat lukken. Of je besluit dat je tevreden bent met wat er is en wie je bent, vanuit volledige acceptatie. Dat je niets meer hoeft te bewijzen. Ook dat vraagt om moed.

Deze uitspraak over angst en moed vind ik betekenisvol:

gandalf-quote-braveness

Maak het verschil
Er schuilt een Zen Meester in deze oude tovenaar. Moed bevindt zich in kleine, dagelijkse daden, die een groot effect kunnen bewerkstelligen. Eenvoudige daden van vriendelijkheid en liefde, verricht door gewone mensen met het hart op de goede plaats. Heldendaden of niet, iedere actie die voorkomt uit een positieve motivatie is het waard om uit te voeren.

Je kunt je afvragen: Omdat het moet of omdat het kán? “Moeten” impliceert dat we geen keuze hebben. Het voelt dwangmatig aan en bevat een vorm van controle vanuit de mind, waarbij geen plaats is voor het hart. Als je géén keuze denkt te hebben, bedenk dan welk verschil je kunt maken en wat de gevolgen kunnen zijn, als je het niet doet. Consequenties overdenken en overzien is iets wat we soms vergeten. Graag deel ik 12 tips met je voor een moedig bestaat. Wat zou er gebeuren als je het niet doet?

12 Tips voor een moedig bestaan
Deze tips komen voort uit mijn nieuwe motto voor 2017:

Ik verander “Ik Moet” in “Ik ben Moed”.

 1. Doe minstens 1x per jaar iets buiten je comfortzone.
  Doe het eventueel samen met een ander, als de moed je bij het idee alleen al in de schoenen zinkt.
 2. Verleg grenzen als je durft. Ga eens alleen op reis, ook al vind je het hartstikke eng.
  Je hoeft niet meteen naar het einde van de wereld! Begin dichtbij.
 3. Stel grenzen indien nodig. Zeg “nee!” als je nee bedoelt. Voel de kracht van jouw “nee”.
  Zeg “ja!” als je ja bedoelt. Ga staan voor je keuze.
 4. Stop met “pleasing” behaviour. Je doet er jezelf en de ander echt geen plezier mee.
 5. Omarm je faalangst, accepteer het. Laat je perfectionisme varen.
 6. Laat de controle los, spring af en toe in het diepe.
 7. Vertel iemand liefdevol jouw waarheid. Wees open en eerlijk.
  Maak van je hart geen moordkuil en blijf respectvol.
 8. Deel je angsten en zorgen met anderen, zet je maskers af.
  Stel je kwetsbaar op en laat je harnas in de kast.
 9. Laat je inspireren door films, boeken, verhalen en artikelen waarin mensen tot moedige daden komen.
 10. Knoop eens een gesprek aan met een wildvreemde. Toon interesse, open je hart.
 11. Vraag hulp om je moed kracht bij te zetten en biedt support aan hen die moed kunnen gebruiken.
 12.  Nog nooit Tog Chöd geprobeerd? Volg een workshop om je moed kracht bij te zetten.

Angst versus vertrouwen
Je hoeft niet alles alleen te doen, noch anderen te redden.  Moed staat niet op zichzelf. We hebben elkaar nodig. Zonder ik geen jij, zonder jij geen ik. Dankzij gemeenschappelijke moed en liefde van en voor anderen zijn we tot grootse dingen in staat. Net als de kleine, dappere hobbit, die wordt gedragen door de Fellowship en daardoor het laatste stuk van zijn opdracht alleen voltooit. Net als Cédric Herrou en zijn dorpsgenoten, die tegen de regels van de gevestigde orde in gaan en te kiezen om te luisteren naar wat hun hart hen ingeeft.

In diezelfde krant op de 2e dag van het nieuwe jaar lees ik ook dat terwijl angst en wantrouwen de wereld te lijken te domineren, ook het vertrouwen in elkaar terrein wint. Dat stemt me hoopvol. En hoopt geeft moed.

Ik wens je een moedig, hoopvol en saamhorig 2017 toe.

Namasté,
Janet.

1-IMG_0165

 

Waaruit blijkt jouw moed? Waar heb jij moed voor nodig in dit nieuwe jaar?
Fijn als je jouw commentaar achter laat in het commentaarveld onder aan deze pagina bij “Plaats een reactie”. Dank je wel!

Ook een fan van LOTR? Bekijk hier 5 quotes uit de film over moed!

Janet Kunst ~  LevensKunst in Beweging
Docent Tog Chöd /Mindfulness/ Tibetaanse Bewegingsleer
Coach voor LevensKunst
Vier Fasen Communicatie Trainer
www.janetkunst.nl
levenskunstinbeweging@gmail.com
Like ons op Facebook:
https://www.facebook.com/levenskunstinbeweging/?pnref=lhchttps:/
/www.facebook.com/janet.kunst.


2 gedachten over “Van moet naar moed in 2017: 12 tips voor een moedig bestaan”

 1. Mooi Janet,

  Moed, in het Engels ‘courage’, van het Franse woord ‘coeur’ dat hart betekend. Moed en liefde vormen samen de taal van ons hart.

  Waar ik moed voor nodig heb is dat ik blijf luisteren naar mijn hart en door de angstwolk heen blijf kijken. Heb vertrouwen en blijf in contact met jezelf en de ander.

  Liefs en tot gauw!
  Your buddy 😉

  Beantwoorden
  • Lieve Rienk, dank voor je prachtige aanvulling! Alleen daarover kunnen we al ontelbare blogs schrijven… De moed van het hart…Laten we onze verhalen blijven delen om elkaars moed tot mooie en grote hoogten te brengen, Vanuit ons oneindige potentieel. Together we can! Blij dat jij mijn buddy bent. Liefs,
   Janet.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.