Elke dag bevrijdingsdag

 

Een vrije vogel… Wie wil dat nou niet zijn? Vraag 10 verschillende mensen wat ze onder een vrije vogel verstaan en je krijgt 10 verschillende antwoorden. Wat maakt de ene mens tot een vrije vogel en de ander vogelvrij?

Rondom 4 en 5 mei j.l. stond ik stil bij de begrippen vrijheid en bevrijding. Voor mij gaan ze zowel over historische gebeurtenissen als voorbij de historie. Als een oorlog ten einde is en het volk bevrijd, ben je dan wezenlijk bevrijd als je mind nog beheerst wordt door trauma’s uit het verleden? Als je de oorlog niet hebt meegemaakt, maar er binnen in jou een oorlog woedt, ben je dan waarlijk vrij?

Vrijheid wordt hoofdzakelijk gekoppeld aan uiterlijke omstandigheden als geld, gezondheid, werkomstandigheden, status, vrijheid van meningsuiting, etc. Deze zijn zeker belangrijk, maar geven niet per definitie een garantie om je vrij of bevrijd te voelen. De mate waarin ik mij een vrije vogel voel, is sterk afhankelijk van hoe ik bovenstaande zaken ervaar en er over denk: mijn “state of mind”. Mijn mind bezorgt me een punthoofd als gedachten de boventoon voeren. Het denken maakt dat ik op zoek ga naar “de” waarheid” (precies willen weten hoe iets zit) Of mijn mind vindt op voorhand dat ik gelijk heb. Punt.

Als er iets is waarmee ik mij van mijn eigen vrijheid beroven kan, is dat het wel: “rightiousness”. De gehechtheid aan gelijk willen hebben, halen of krijgen.

Gelijk willen hebben is een strijd die het ego vaak voert en graag wil winnen. De angst om ongelijk te hebben staat voor het ego gelijk aan sterven, niet meer bestaan. Noem het een voedingsbodem voor een oorlog in jezelf en buiten jezelf, want de uitwerking kan destructief zijn. Je denkt iets te winnen en uiteindelijk verlies je toch. Deze schijn-veilige modus brengt schade toe aan onderlinge relaties. Je verliest het contact, de liefde, het begrip, de waardering, de compassie als je kost wat het kost je gelijk wilt halen. Het ego laat zich gelden en leidt ons af van zaken die wezenlijk en essentieel zijn.

Vasthouden aan je eigen overtuigingen veroorzaakt stress en kost veel energie. Het loslaten van je eigen gelijk draagt bij aan vrede en een gevoel van tevredenheid. De Amerikaanse schrijver en psychotherapeut Wayne Dyer omschreef het als volgt: Je hebt als mens de keus tussen “being right en being kind.” Als je bereid bent om je eigen gelijk te laten varen, kun je vanuit vrede je eigen waarheid vinden. Het werkt enorm bevrijdend om tegen de ander te zeggen: “Je hebt gelijk!” (i.p.v. “Ik heb gelijk”) Het nodigt uit tot het aangaan van een constructieve dialoog om nader tot elkaar te komen. Dit vraagt wel om geduld waarbij je misschien even het gelijk-willen-hebbende puntje van je tong af moet bijten…

Namasté,
Janet.

Wil je los komen van gehechtheid aan (belemmerende) overtuigingen, ideeën of gedragspatronen die je niet meer dienen? In de boeddhistische zwaardvorm Tog Chöd doorsnijd je symbolisch negatieve gedachten en gevoelens, om op een krachtige manier dichter bij je authentieke kern te komen. Je slaat op vreedzame wijze 2 vliegen in 1 klap door fysiek en mentaal het heft in eigen hand te nemen.

Informatie over Tog Chöd vind je op www.janetkunst.nl/tog-chod-3

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.