Meesterlijk Communiceren voor docenten en teams PO & VO

Herken je dit?
Iedereen die werkzaam is in een schoolteam wil graag gewaardeerd, gehoord en gezien worden. Hoe je dit ter sprake brengt, is een vak apart. Communicatie met collega’s  (en ouders of instanties) verloopt in de praktijk niet altijd zo prettig of vlot als je zou willen.

Daarnaast ga je als collega’s onderlinge gesprekken soms liever uit de weg, terwijl je weet dat een dialoog nodig is om je verbonden te voelen en gezamenlijke doelen te bereiken.

Meesterlijk Communiceren
 laat zien hoe je vanuit vertrouwen, respect en gelijkwaardigheid een constructieve dialoog met elkaar aan kunt gaan. De training leidt ertoe dat je helder leert communiceren zodat je elkaar begrijpt. Het streven naar een win-win situatie – een gunstige uitkomst voor alle betrokkenen –   vormt daarbij een belangrijk uitgangspunt. Dit draagt bij tot het creëren van een veilige en ontspannen werk – en omgangssfeer.


Werkwijze:

De training is interactief van opzet.Het sluit aan op de hulpvraag en casuïstiek uit de directe praktijk van het schoolteam. Er worden dynamische werkvormen gebruikt in combinatie met het Vier Fasen Communicatie Model. Dit is een praktische en direct toepasbare communicatiemethode, aan de hand van 4 concrete stappen.


Waarom dit model?

De kern van het 4 Fasen Communicatie Model berust op “vlechten” vanuit veiligheid. Het geeft inzicht en handvatten hoe je reacties vanuit het oerinstinct zoals vechten, vluchten of verstarren vóór kunt zijn in de onderlinge communicatie. Het model past uitstekend binnen het concept van een “veilige school”.


Dit  model is ontstaan vanuit de praktijk. Het geeft handreikingen hoe je helder kunt communiceren zodat je elkaar begrijpt en met je doel duidelijk voor ogen. Door de 4 fasen te doorlopen, kun je miscommunicatie voorkomen. Bekijk een grote versie van het model via deze link: IVVL_posters_4-fasen_A4

Voor wie?
Deze training is voor teams met denkers, doeners en dromers die:

  • Bereid zijn om hun eigen gedrag en manier van (non)verbale communicatie te onderzoeken en daarop te reflecteren
  • Moed aan de dag leggen om te ontdekken waar het onderling schuurt of botst
  • De teamspirit een frisse boost willen geven
  • Het plezier op de werkvloer willen vergroten met behoud van vitaliteit en energie
Ontdek hoe je samen een vitale, plezierige en inspirerende werkomgeving creëert voor iedereen die bij de school betrokken is!

Benieuwd naar wat de Vier Fasen Communicatie kan betekenen voor jouw team?
Lees hier meer over de kern van het Vier Fasen Communicatie model en ons complete scholingsaanbod
Neem gerust vrijblijvend contact op voor informatie (maatwerk) en advies. Bel 0620235909