Tog Chöd

“Tog Chöd leidt je naar de stilte: als het oog in de orkaan door aandacht, kracht en bewustwording…”

Tog Chöd, een ontdekking
Tog Chöd is een combinatie van yoga, dans, krijgskunst en mindful bewegen met een houten zwaard, afkomstig uit de Tibetaanse boeddhistische yoga traditie. Sinds 2008 ontvang ik Tog Chöd onderricht van de creator Tulku Lobsang Rinpoche  

Als gecertificeerd Tog Chöd Master faciliteer ik Tog Chöd lessen, workshops, erkende docentenopleidingen en 1 op 1 Transformatiesessies. Lees meer over workshops voor bedrijven, genaamd Tog Chöd Experience.

Tog Chöd’s herkomst
Tog Chöd’s oorsprong ligt in de traditionele Yama Dance, zoals eeuwenlang door Tibetaanse monniken wordt uitgevoerd bij ceremonies. Deze dans is gericht op het bevrijden van de mind, door de confrontatie aan te gaan met obstakels op je pad. Je grootste vijand ben jezelf door vast te houden aan het ego, oftewel je “inner enemy”.

Tog Chöd in de kern
Tog Chöd helpt je om vanuit beweging en bewustzijn krachtig en wendbaar om te gaan met dagelijkse uitdagingen. Het geeft je de power om vanuit innerlijke autoriteit de regie over je leven te belichamen. Je neemt letterlijk en figuurlijk het heft in eigen handen. Het zwaard geeft houvast, richting en focus.

Tog Chöd geeft ruimte
Tog Chöd maakt ruimte voor ontspanning en rust. De bewegingen met het zwaard helpen om op een actieve manier gedachten los te laten. Tog betekent “gedachten” en Chöd betekent “doordringen, doorsnijden”. Met een helder hoofd en een ontspannen lichaam ervaar je meer vitale kracht en aanwezigheid in het hier en nu.

Tog Chöd  biedt vorm en vrijheid
Tog Chöd bestaat uit een vaste en vrije vorm. De specifieke houdingen en bewegingen openen spieren en gewrichten voor versterking van het fysieke lichaam. In de “free form” geef je uitdrukking aan jouw unieke verschijning in het moment, vanuit vrijheid en zelfexpressie.

Tog Chöd  brengt balans
Tog Chöd brengt mannelijke en vrouwelijke krachten samen en balanceert ze. Positie en lichaamshouding genereren kracht, energie en aarding (“mannelijk”) Beweging creëert stroming, creativiteit en flow (“vrouwelijk”)

Tog Chöd transformeert
Tog Chöd gebruikt emoties en gedachten constructief in plaats van destructief. Je kunt ze vrij geven en omvormen naar helderheid, daadkracht en compassie. Door overbodige ballast los te laten, kom je dichter bij je authentieke kern.

Wat is de positieve opbrengst van Tog Chöd?
• Balans en bewustwording door beweging
• Zelfvertrouwen en authentieke kracht
• Focus, concentratie en aanwezigheid in het moment
• Ontspanning en innerlijke rust
• Positieve energie, openheid, helderheid
• Zelfkennis, zelfwaardering, zelfrespect
• Daadkrachtige besluitvorming
• Verbinding met jezelf en anderen door plezier, interactie en expressie
• Gezonde mentale en fysieke conditie

Tog Chöd, voor wie?
Verlang je naar een gezond vitaal leven en ben je geïnteresseerd in bewustwording met beide benen op de grond? Ontdek wat Tog Chöd voor jou kan betekenen. Het zwaard is niet scherp, de moves wel! Je bent welkom om een proefles of workshop te volgen. Neem contact op.

 Terug naar boven