Tog Chöd

Tog Chöd Wisdom Sword: een dynamische vorm van mindfulness in beweging
Van oudsher staan zwaarden symbool voor waarheid, gerechtigheid en onderscheidend vermogen. Het Tog Chöd Wisdom Sword vertegenwoordigt hartkwaliteiten zoals compassie, liefde, bewustzijn en wijsheid.

Toen het zwaard in 2008 op mijn pad kwam, was ik in één klap verkocht. Het riep me. Met heel mijn hart voelde ik: “Dit ga ik doen!” Tot op de dag van vandaag vormt Tog Chöd de basis van mijn spirituele beoefening. Het helpt me om mijn aandacht en energie te focussen. Om het oog te midden van de orkaan te zijn, wanneer het leven plotseling stormachtig wordt.

Wat is Tog Chöd?
Tog Chöd is een combinatie van yoga, dans, krijgskunst en mindful bewegen met een houten zwaard, afkomstig uit de Tibetaanse boeddhistische Tantrayana Yoga. De Tibetaanse lama Tulku Lobsang Rinpoche maakte er een moderne vorm van. Hij ontwierp Tog Chöd voor de moderne mens die dagelijks blootstaat aan stress en prikkels. Je bent welkom voor een Tog Chöd 1 op 1 sessie op maat, proefles of workshop. Wil je meer weten over het Wijsheidzwaard? Lees dan verder.

 

Herkomst
Tog betekent “gedachten” en Chöd betekent “doordringen, doorklieven, doorsnijden”. De oorsprong  van deze methode is terug te vinden in de traditionele Cham Dance, zoals eeuwenlang door Tibetaanse monniken en nonnen wordt uitgevoerd bij ceremonies. Deze dans is gericht op het bevrijden van de mind. Hoe? Door de confrontatie aan te gaan met mentale obstakels en belemmerende emoties op een meditatieve manier.

Het ego
Ieder mens heeft een ego. In spirituele tradities wordt vaak gesproken over het loslaten of elimineren van het ego, alsof je ergens van af moet. Het ego is niet slecht, integendeel. Het heeft oorspronkelijk een beschermende functie. Soms pakt het ego echter iets anders uit dan het bedoeld is. Wanneer je onnodig vast te houdt aan het “onhandige” ego vanuit een oud overlevingspatroon, word je je eigen vijand. In Tog Chöd noemen we dit je inner enemy.

Innerlijke vijand
Als je vast komt te zitten in je eigen gedachtenkronkels (bijvoorbeeld door steeds terugkerende belemmerende gedachten en gevoelens over jezelf en anderen) wint je inner enemy  aan terrein. Dit gaat ten koste van jouw ruimte. Een innerlijke vijand kan een overtuiging, aanname, gedachte of gedragspatroon zijn dat jouw in je dagelijkse functioneren verstoort. Je voelt je bijvoorbeeld herhaaldelijk over-verantwoordelijk, schuldig, angstig, beschaamd, somber, jaloers, verdrietig of boos. Met deze gevoelens is op zich niets mis, mits je ze niet onderdrukt of uitleeft. Dan veroorzaken ze meer schade dan je lief is. Je geeft je positieve macht en kracht weg.

 


Gehecht aan gewoontepatronen

Het kan zijn dat je altijd je gelijk wilt halen, je onzeker voelt of jezelf kleiner of groter maakt dan je in wezen bent. Soms raak je onbewust gehecht aan negatieve gedachten en emoties over jezelf en anderen. Het zwaard doorsnijdt deze gehechtheid spreekwoordelijk vanuit een positieve intentie. Verstorende emoties worden zo omgezet in mentale helderheid, vitale levensenergie en innerlijke kracht.

Werken met je emoties
In Tog Chöd gebruik je emoties en gedachten constructief in plaats van destructief. Het zwaard brengt je in contact met de pure energie van basisemoties als angst, verwarring, arrogantie , afgunst of angst. Boosheid kun je bijvoorbeeld omvormen naar helderheid, daadkracht en compassie. Door overbodige ballast los te laten, kom je dichter bij wie je van nature bent. Zie het zwaard als een instrument dat oude laagjes van je afpelt, zodat je los kan laten wat je niet meer nodig hebt en toegang krijgt tot je ware ik.

Autonomie en aanwezigheid
Tog Chöd helpt je vanuit beweging en bewustzijn krachtig en wendbaar om te gaan met dagelijkse uitdagingen. Het geeft power om vanuit jouw innerlijke autonomie de regie over je leven te herpakken en verstevigen. Je neemt letterlijk en figuurlijk het heft in eigen handen! Het zwaard geeft houvast, richting en focus. Met een helder hoofd en ontspannen lijf ervaar je meer aanwezigheid in het hier en nu. Dit stelt je in staat om krachtige keuzes te maken op het juiste moment.

 

Structuur én vrijheid in één
Tog Chöd bestaat uit vaste en vrije bewegingsvormen. Specifieke houdingen en bewegingen die je met het zwaard maakt, openen de spieren en gewrichten voor versterking van het fysieke lichaam. De “free form” biedt ruimte voor zelfexpressie: je kan uitdrukking geven aan wat er in jou leeft in het moment. Je verschijnt met alles wat er is, zonder het uit te leven of te onderdrukken. Vrij bewegen met het zwaard brengt je in een staat van vreugde en FLOW.

Wat is de positieve opbrengst van Tog Chöd?
• Fysieke / mentale balans en door stress release
• Meer focus, concentratie en aanwezigheid
• Ontspanning, vitaliteit en innerlijke rust
• Positieve energie, openheid, helderheid in je hoofd
• Vergroting van je zelfkennis, zelfrespect en zelfvertrouwen
• Daadkrachtige besluitvorming vanuit moed

 

 

Tog Chöd, voor wie?
Verlang je naar een bewust vitaal leven en ben je geïnteresseerd in bewustwording met beide benen op de grond? Ontdek wat Tog Chöd voor jou kan betekenen. Het zwaard is niet scherp, de moves wel! Je bent welkom voor een 1 op 1 sessie op maat, proefles of workshop. Neem contact op.

 

 

 

Over Janet
In 2008 ontving Janet rechtstreeks Tog Chöd onderricht en overdracht van Tulku Lobsang Rinpoche, de bedenker en creator van Tog Chöd. Zij volgde eveneens teachings en opleidingen bij Buddhist Medical Centre Nangten Menlang International in Lu Jong Healing Yoga, Tsa Lung Breathing, Kum Nye Massage, Mindfulness en Tibetaanse Shamata Meditatie. Sindsdien geeft zij deze eeuwenoude kennis en beoefening door aan anderen, in combinatie met familieopstellingen , systemische coaching en verbindend communiceren.

Contact
Mail naar levenskunstinbeweging@gmail.com of bel /Whatsapp naar 0620235909

 

 Terug naar boven